Login

Bekijk- of plaats eenvoudig nieuwe bestellingen

Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

 Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

Nu de temperaturen weer stijgen en we weer lekker naar buiten kunnen is het de hoogste tijd om de tuin klaar te maken voor de lente. Met deze handige lentetips maak je de tuin, het terras of gazon klaar voor een nieuw voorjaarsseizoen vol buitenleven.

1. Onkruid verwijderen

Laten we beginnen met de minst leuke tip, maar we raden het aan om al het ongewenste onkruid te verwijderen. Door het lentezonnetje groeien de onkruidsoorten voortdurend en ze zullen hierdoor als bloemen en zaden gaan vormen als ze hun gang blijven gaan. Wees er daarom op tijd bij en start snel met wieden van deze ongewenste planten in de tuin. Er zijn hier ook allerlei verschillende hulpmiddelen voor. MBI heeft verschillende soorten onkruidvrije middelen om toe te passen op uw onkruid.

Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

2. Snoeien

Maart is de ideale maand om te beginnen met het snoeien van planten. Planten als rozen, lavendel en hortensia’s zijn goede voorbeelden van planten die je snoeit in de maand maart, want door ze te snoeien bevorder je de nieuwe groei. Maar hoe snoei je goed? Takken die ouder dan drie jaar of verzwakt zijn kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien, maar let wel op dat je niet alle takken wegsnoeit. Sommige takken groeien op ‘oud hout’ en dit gaat verloren zodra er te veel weggesnoeid wordt.

Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

3. Houd de tuinbodem levendig

De bodem is de basis voor een geslaagde en verzorgde tuin. In het voorjaar hebben je planten behoefte aan bemesting. Na de winterperiode kunnen ze wel wat voeding gebruiken om op kracht te kunnen komen. Het is misschien wel handig om te weten dat je niet de plant maar de bodem bemest, want de planten en bloemen halen hun energie uit de bodem.

Schimmels, bacteriën, insecten en regenwormen zorgen ervoor dat de voedingstoffen binnen het bereik van planten komen. Het bemesten van de tuin draagt voor een groot deel bij aan het voorkomen van ziekte schimmels en ongedierte. Door selectief te bemesten en niet ‘zomaar wat te gaan strooien’ verbruik je minder mest en dat scheelt natuurlijk in de kosten.

Bodem van tuin levendig houden

No products found

4. Tuin terras zomerklaar maken

Nu het mooie weer voor de deur staat is het fijn als het terras ook klaar is voor gebruik, zodat je kunt genieten van het voorjaarszonnetje. In de vorige blog hebben we beschreven hoe je de groene aanslag op uw tegels makkelijk kunt verwijderen, zodat het terras weer schoon het nieuwe seizoen in kan gaan. Voor meer informatie kun je kijken bij de blog ‘Last van een groene aanslag op stenen of tegels?.

Zodra het terras schoon is kunnen de tuinmeubels langzaam tevoorschijn gehaald worden. Op een mooie lentedag is het ideaal om de meubelen van een onderhoudsbeurt te voorzien. Zodra dit allemaal gebeurd is, kunt u het seizoen weer volop genieten van uw terrasplekje in de zon.

5. Geef het gazon een onderhoudsbeurt

Met de warmere voorjaar temperaturen begint het gras van het gazon een groeispurt te maken. Met ongeveer 5 á 6 graden begint het gras al te groeien. Daardoor is het gras toe aan een maaibeurt. Na het maaien kan de grond bemest worden. De ideale timing om het gazon te bemesten is vlak voor een regenbui, want dan kunnen de mestkorrels of de droge mest snel de grond in trekken.

Pas wel op dat de grond niet te veel bemest wordt, want dit maakt de grond en planten kwetsbaar.

Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken
Delen

Lees meer blogs